Samoborski Športski Savez

ZRAKOPLOVNI KLUB PARAFREEK

 STAROGRADSKA 15, SAMOBOR 10430
tel:098/684-467
Registarski broj:01000103
OIB:65823018599
Matični broj:1264419
Žiro-račun:2360000-1101401191

Ovo je kratka priča o najljepšoj stvari na svijetu - o letenju, točnije o slobodnom letenju, odnosno padobranskom jedrenju (paraglidingu), i klubu koji se time bavi, a zove se PARAfreeK. Tko smo mi? Što je slobodno letenje? Što je paragliding? Zašto to radimo? Što znači PARAfreeK? Tko može slobodno letjeti? Na ova i slična pitanja možemo odgovoriti i to odvojeno za:
1. one koji lete i znaju što je to
2. one koji još ne lete, ali misle da je to dobro i htjeli bi pokušati
3. one koje to ne zanima i misle da je to bezveze.
Evo odgovora:

1. Vama ne treba ništa objašnjavati, sve znate. Javite nam se.
2. Kao što smo već rekli, letenje, pogotovo slobodno letenje je najljepša stvar na svijetu. Mi koji smo proletjeli znamo zašto ptice pjevaju, a kada proletite znat ćete i vi. Letenje je bolje od poezije, glazbe, droge, rock`n`rolla, sexa, putovanja, hladne pive, dobrih filmova, brze vožnje i dobrih tuluma. Ako ste stariji od 16, možete odmah početi. Uči se brzo i jednostavno. Isplativo je i vrijedi truda. Probajte s nama i nećete požaliti, garantiramo životom. Ukratko: letenje će vam promijeniti život, mnoge stvari dobit će drugačije vrijednosti, postat ćete ono što zaista jeste, postat ćete možda i netko drugi, ali vaš život će postati bolji. Padobransko jedrenje je slobodno letenje pomoću jednostavne letjelice u obliku padobrana. Vrlo je jednostavno i uzbudljivo. Za detalje se javite na adresu kluba ili telefone. Čekamo vas.
3. Vas samo podsjećamo da je rečeno: "... oprosti im jer ne znaju što čine!". A MI: Mi znamo zašto ptice pjevaju!

O KLUBU:

Utemeljili smo se i počeli raditi na prijelazu iz 1996. u 97. Sada smo ušli u sedmu godinu postojanja. Počeli smo s 24 osnivača, a danas nas ima više od 100. Odnedavno, a zbog velikog broja novih članova sa područja Karlovca i Samobora osnovana su dva nova kluba Zrakoplovni klub Parafreek Samobor i Zrakoplovni klub Prafreek Karlovac.
Letjeli smo na Biokovu, Triblju, Bjelolasici, po Istri, Sloveniji, Francuskoj i, naravno, na Japetiću i Plešivici. Napisali smo priručnik o padobranskom jedrenju snimili dokumentarni film o letenju u Hrvatskoj.Polagali smo pilotske ispite u Sloveniji, instruktorske u Mađarskoj, surađivali s drugim klubovima i pojedincima, nastupali na raznim natjacanjima i osvajali nagrade, a izdajemo i jedini hrvatski časopis o slobodnom letenju. Svake godine organiziramo tradicionalni Paratriatlon i natjecanje u preciznom slijetanju na Japetiću kao i natjecanje u preletu.
Danas je PARAfreeK jedan od najvećih klubova ove vrste u Hrvatskoj. Počeli smo u Samoboru, a nakon godinu dana postojanja proširili smo se i na Zagreb, a zatim i Karlovac. Sada osim prostora u Samoboru (Starogradska 15), imamo prostorije i u Zagrebu (Špansko 29-a - kod igrališta NK Špansko).


Zrakoplovni klub PARAfreeK je prvi klub koji se u samoborskoj povijesti počeo baviti zrakoplovstvom. Osnovan je 13. prosinca 1996. (u registar udruga upisan 26. prosinca 1996.). Danas ima 60 članova. Glavni inicijator osnivanja kluba i današnji predsjednik je Ivica Knežević, tajnik Antoni Buljan, a dopredjednik Krešimir Prosoli. Klubu je osnovna djelatnost i cilj razvijanje slobodnog letenja, točnije parajedrenja (paraglidinga) koje je danas u svijetu najpopularniji zrakoplovni sport. ZK PARAfreeK se u budućnosti namjerava baviti i ostalim zrakoplovnim granama, ali obzirom na okolnosti, još uvijek je aktivan najviše u parajedrenju. Kao prvi korak u proširenju slobodnog letenja, članovi su započeli osposobljavanje u letenju parajedrilicom s pomoćnim motorom te letenju pomoću stacionarnih i pay-out sistema za vuču.
Klub je od svog osnutka do danas organizirao 10-ak natjecanja u parajedriličarskom preciznom slijetanju i preletima na terenu Japetić (Samoborsko gorje).
Članovi kluba postizali su zapažene rezultate na nacionalnoj razini. Među
trofejima nalazi se drugo mjesto pojedinačno (Antoni Buljan) na Državnom prvenstvu u preletima 1999., prvo mjesto (Anja Piljek) i drugo (Ivica Knežević) u liga-kupu preciznog slijetanja 2000., prvo mjesto ekipno i istovremeno treće pojedinačno (Anja Piljek) na državnom prvenstvu u preciznom slijetanju 2001. godine te više zlatnih, srebrnih i brončanih odličja pojedinaca na otvorenim prvenstvima u disciplini preciznog slijetanja.

Paratriatlon je natjecanje smišljeno i organizirano upravo u ZK PARAfreeK. To je zanimljiva štafetna kombinacija 3 discipline: trčanje, brdski biciklizam, parajedrenje.

Klub promotivno i edukativno djeluje i na popularizaciji slobodnog letenja u cilju čega je krajem 1998. pokrenuo prvi hrvatski časopis o slobodnom letenju (“Leteći cirkus” - ISSN 1333-6908). Uredništvo časopisa čine upravo članovi ovoga kluba. Ove godine izdao je i interno izdanje dokumentarnog filma o slobodnom letenju u Republici Hrvatskoj, pod nazivom Hrvatska paraekspedicija. Film je produciran na VHS i CD formatu.

Web stranice kluba možete pogledati u odvojenom prozoru klikom na ovaj link

Info
Udruge članice