Samoborski Športski Savez

KOŠARKAŠKI KLUB SAMOBOR

 HEBRANGOVA 26 A, SAMOBOR 10430
tel:098/1800-852
email:info@kksamobor.hr
Registarski broj:01000104
OIB:53257073660
Matični broj:3191478
Žiro-račun:2403009-1120000673
Tajnik:ZDRAVKO DŽIMBEG, tel: 098/1800-852

 • Utemeljen: 10. prosinca 1974. godine
 • Član je:
  - Samoborskog športskog saveza od njegova osnutka 1994.
  - Hrvatskog košarkaškog saveza
  - Košarkaškog saveza Zagreba
  - Košarkaškog saveza zagrebačke županije
 • Broj aktivnih članova - natjecatelja: oko 150
 • Broj natjecateljskih ekipa: 13
 • seniori: A-2 HRVATSKA LIGA CENTAR
  trener – Milan Ličina, mob.: 098-883986
 • seniori: LJETNA LIGA
  trener – Ante Mršić
 • mlađi seniori: OTVORENA REGIONALNA LIGA
  trener – Josip Vlah, mob.: 098-686473
 • juniori: I. HRVATSKA REGIONALNA LIGA CENTAR
  trener – Josip Vlah
 • kadeti: I. HRVATSKA REGIONALNA LIGA CENTAR
  trener – Marin Sedlar , mob.:098-9323973
 • kadeti: I. LIGA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
  trener – Marin Sedlar
 • mlađi kadeti: I. HRVATSKA REGIONALNA LIGA CENTAR
  trener – Mirko Mandalinić
 • mlađi kadeti II: II. HRVATSKA REGIONALNA LIGA CENTAR
  trener – Mirko Mandalinić
 • mlađi kadeti: I. LIGA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
  trener – Mirko Mandalinić
 • podmladak: I. HRVATSKA REGIONALNA LIGA SPORTSKIH ŠKOLA 2000'
  trener – Nenad Tišma
 • podmladak: I. HRVATSKA REGIONALNA LIGA SPORTSKIH ŠKOLA 2001-2003'
  trener – Krešimir Klupač
 • veterani – I. LIGA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
  trener – Darko Džimbeg
 • Predsjednik: Goran Dubravčić
 • Zamjenik predsjednika: Branislav Leković
 • Tajnik: Zdravko Džimbeg
 • Sportski direktor: Davor Belamarić
 • Članovi Izvršnog odbora:
  Goran Dubravčić
  Branislav Leković
  Zdravko Džimbeg
  Davor Belamarić
  Miro Kelečić
 • Članovi Nadzornog odbora:
  Darko Župančić - predsjednik
  Krešo Beljak - član
  Darko Džimbeg - član

Košarkaški klub "Samobor"

38 GODINA POSTOJANJA I RADA

Utemeljivačka skupština košarkaškog kluba održana je 10. prosinca 1974. godine u Gimnaziji Samobor. Klub je dobio ime "Osvit" po imenu školskog športskog društva Gimnazije Samobor iz čije je selekcije i potekao. Klub je bio registriran kod Košarkaškog saveza Zagreba i odmah uvršten u Zagrebačku ligu.
Stjecajem okolnosti, na odsluženju vojnog roka u Samoboru bio je poznati košarkaš Srećko Jarić koji je preuzeo trenersku dužnost. Za predsjednika je izabran Slavko Rudolf, koji je bio i inicijator formiranja kluba. U upravni odbor ušli su uglavnom igrači, bivši i tadašnji učenici Gimnazije Samobor. Prve dvije sezone (1975/76. i 1976/77.) klub se natjecao u Zagrebačkoj zoni, a potom u Zagrebačkoj ligi. U tom natjecanju klub je postizao dobre rezultate i u drugoj sezoni pojačan s dva vojnika Hađiburićem i Valjevcom tada među najboljim igračima druge lige bivše Juge, te najboljim strijelcem lige (308 koševa) samoborcem Pavlinom premoćno je osvojio prvenstvo i plasman u Hrvatsku regionalnu ligu (igrali još Šafarić, Bašić, Poljak, Džimbeg, Stanić, Đakovac, Prikratki, Gundić, Leković, …). Nažalost zbog pomanjkanja sponzora, velikih troškova tako zahtjevne lige, a i igrački oslabljene ekipe nakon pola sezone odustalo se od tog natjecanja.
Sezone 1977/78. pomlađena ekipa samoborskih košarkaša promijenila je ime u Košarkaški klub "Mladost", te je pod tim imenom započela natjecanja u A skupini Juniorske hrvatske lige. Postignuti su slabiji rezultati i došlo je do stagnacije u radu. Početkom 1981., zahvaljujući Slavku Rudolfu i mladim trenerima Branku Lekoviću i Darku Džimbegu, košarka je ponovo omasovljena, te je u klubu bilo preko 60 aktivnih mladih košarkaša. S izgradnjom športske dvorane dobili su i kvalitetne uvjete za svoj rad. Trenersku dužnost preuzeo je Zdravko Džimbeg, a predsjednikom je postao Dragutin Pazman.
Godine 1980. klub je opet promijenio ime i od tada igrao pod imenom KK "Samobor". Za predsjednika je izabran Stjepan Bašić koji je tu dužnost obnašao do 1988. godine. Naslijedio ga je Darko Džimbeg, a dužnost tajnika i trenera preuzeo je njegov brat Zdravko Džimbeg.
Svoj najveći uspjeh klub je postigao 1987. godine probojem juniorske momčadi u Hrvatsku ligu (igrali Smilić, Senjanović, Kalaica, Blagojević, Hrs, Župančić, Kelečić, Šprajc, Mustafić, ..., trener Zdravko Džimbeg). Tih je godina imao seniore, juniore, mlađe kadete, kadete, pionire i školu košarke.
Devedesetih godina klub je imao posebno brojan muški i ženski pogon, od najmlađih uzrasta do seniora. Košarkaški klub "Samobor" godinama su vodila braća Darko i Zdravko Džimbeg. 1992. godine na čelo kluba je došao Miroslav Paulić, a njegova tvrtka "Paulić-Labor" bila je glavni sponzor kluba. To je omogućilo znatno kvalitetniji rad.
Pored Zdravka Džimbega, trenersku dužnost obavljali su Ivica Malekin, Davorin Omrčen i Krešimir Ditzs, a nešto kasnije igrač i trener Igor Paulić. Kratko je vrijeme trener bio i Nenad Tišma.
U naredne četiri godine u klubu su djelovale 4 momčadi, a seniorska momčad se natjecala u B1 ligi.
Nažalost, nakon četiri godine blagostanja, tvrtka "Paulić-Labor" raskinula je sponzorski ugovor. Klub se iznova našao u poteškoćama. Trenersku je dužnost opet preuzeo Zdravko Džimbeg, a za predsjednika je bio izabran Ivan Šepl.
Godine 2000. klub se kosolidirao i sa sjajnom ekipom juniora (Špiček, Cvitanović, Vlah, Salopek …, trener Zdravko Džimbeg) ponovio uspjeh generacije iz 1987. plasiravši se u I Hrvatsku regionalnu ligu. Stariji seniori također uvjerljivo bez poraza osvajaju prvenstvo u C1 ligi i vraćaju se u društvo B1 ligaša. Već u sezoni 2002/2003 seniori ostvaruju uz veliku pomoć entuzijasta doktora Plenkovića najveći uspjeh, plasman u A2 Hrvatsku ligu (Močan, Špiček, Cvitanović, Vlah, Osonjački, Pavšek, Marović, Plenković, Mačečević, Ćorić, Kutija, Šuster, Marić, trener Zdravko Džimbeg). Nažalost od natjecanja u A2 ligi se odustalo zbog velikih troškova lige, a većina igrača odlazi u A1 i A2 ligaše što rezultira slabijim rezultatima u B1 ligi. Krajem 2002. za predsjednika kluba dolazi Tišma Nenad, a 2004. Lakić Željko. Sada se sav rad bazira uglavnom na mlađim kategorijama škole košarke, mlađih kadeta i kadeta dok se rad sa juniorima i seniorima baca na sporedni kolosijek. Tako dolazi do nepotrebnog nesporazuma i razdvajanja, ne njihovom krivnjom, seniorske ekipe u novi klub. Početkom 2005. godine pod novim rukovodstvom predsjednika Gorana Dubravčića u klub se vraća seniorska ekipa koja u samo tri godine iz C-1 ulazi u B-1 seniorsku ligu, a zatim pod vodstvom trenera Milan Ličina premoćno osvaja B-1 ligu i postiže svoj najveći uspjeh ulazak u A-2 ligu u kojoj postaju stabilan drugoligaš. I mlađe kategorije također postižu svoje najveće uspjehe kao npr. kadeti 2010. godine pod vodstvom trenera Marin Sedlara ulaskom u I hrvasku regionalnu ligu za kadete. U 2012 godini klub bilježi svoje najveće uspijehe: sve mlađe ekipe od juniora, kadeta, mlađih kadeta pa do škole košarke 2000' izborile su igranje u prvim hrvatskim regionalnim ligama centar, a seniori su osvojili CUP Krešimira Ćosića za regiju Centar.
Košarka je u Samoboru našla svoje pobornike i već 36 godina djeluje s više ili manje uspjeha. Za postojanje kluba u proteklih 36. godina valja odati priznanje svim aktivnim članovima, svim predsjednicima i članovima uprave, svim trenerima, ali posebno i najveće priznanje treba odati Zdravku Džimbegu koji je prošao s klubom sve poteškoće, od uspjeha do "rasula", pa ponovnog uspjeha. Često je bio osamljen i kao trener, organizator, animator i tajnik. Drugim riječima, bio je i ostao "katica za sve". Velikom voljom i silnim zalaganjem uspio je sačuvati klub i u tom je njegova veličina i uspjeh. I još nešto: značajka kluba je u tomu da stvara sve selekcije od mladih iz samoborskog podneblja. Klub se od početka opredijelio za sustavni rad s igračima iz vlastitih redova i svi su sigurni da će se za samoborski košarkaški klub još itekako čuti.


Kadeti Košarkaškog kluba Samobor - 1. HRL
Stoje: Mislav Rendulić, Ivan Džimbeg, Ivan Ćorić, Hrvoje Dragozet, Josip Vranić, Karlo Šuvaković,
trener-Marin Sedlar
Čuče: Bruno Levanić, Lovro Mandalinić, Ivan Šuvaković, Zvjezdan Imbert, Luka Belamarić


Seniori Košarkaškog kluba Samobor – A2. HL
Stoje: pomoćni trener - Mršić, Bekavac, Matić, Vlaić, Nakić, Begić, Hrvoj, trener - Ličina
Čuče: Močan, Han, Gašparac, Šilobod, Gionechetti, Bogut, doktor - Erceg

Opširnije o klubu možete saznati na njegovim web stranicama, koje možete pogledati u odvojenom prozoru klikom na ovaj link.

Info
Udruge članice